فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی ایلام - سال سی و یکم شماره 6 (پیاپی 143، بهمن 1402)

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال سی و یکم شماره 6 (پیاپی 143، بهمن 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فخری دخت اکبری، الهه توسلی، سیده لیلا دهقانی، معصومه علیدوستی* صفحات 1-10
    مقدمه

    به نظر می رسد برای اطلاع رسانی درباره کمبود آب، آموزش با تمرکز بر تهدید درک شده بتواند موثر باشد؛ بنابراین، به علت جایگاه افراد تحصیل کرده به عنوان الگو در جامعه، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر سازه تهدید درک شده بر صرفه جویی مصرف آب در دانشجویان دانشکده علوم پزشکی بهبهان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، با نمونه گیری چندمرحله ای تصادفی، 62 دانشجوی رشته اتاق عمل علوم پزشکی بهبهان در سال تحصیلی 1397-1396 وارد مطالعه گردیدند. ابزار گردآوری داده پرسش نامه محقق ساخته ویژگی های دموگرافیک، تهدید درک شده و سنجش رفتار صرفه جویی مصرف آب بود که پیش از مداخله، دانشجویان آن را تکمیل کردند؛ سپس پیام های نوشتاری و تصویری مبتنی بر تهدید درک شده آماده و با همکاری اساتید، برای 4 جلسه در دقایق پایانی کلاس درس در قالب پاورپوینت ارایه گردید و فرصتی برای بحث گروهی و تبادل نظر داده شد؛ همچنین پوستر پیام ها در مکان های مناسب از قبیل سرویس های بهداشتی نصب و نیز با استفاده از سامانه پیامکی دانشکده، پیام های آموزشی به تلفن همراه دانشجویان ارسال گردید. دو ماه بعد، مجددا دانشجویان پرسش نامه را تکمیل کردند. تجزیه وتحلیل داده ها در نرم افزار SPSS vol.15 با آزمون های آماری تی زوجی، آنالیز کوواریانس و ضریب همبستگی پیرسون انجام و 0.05>P از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته های پژوهش: 

    میانگین و انحراف معیار سن دانشجویان 32/1±61/20 سال بود. 32 دانشجو دختر (6/51 درصد) و 30 دانشجو پسر (4/48 درصد) بودند. پیش از آموزش، میانگین نمره رفتارهای صرفه جویی در مصرف آب 36/16±98/47 و میانگین نمره تهدید درک شده (حساسیت 23/21±74/61 و شدت 09/21±03/59) بود. پس از آموزش، میانگین نمرات افزایش معنی داری داشت و به ترتیب 59/14±55/77، 54/6±0/86 و 58/8±38/83 شد و میان متغیرها رابطه معنی دار مستقیم وجود داشت (0.05>P).

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش سبب افزایش تهدید درک شده دانشجویان نسبت به بحران کم آبی و انجام رفتارهای صرفه جویی در مصرف آب گردید. پیشنهاد می شود، برای بررسی قابلیت تعمیم پذیری نتایج در سطح جامعه، در سایر گروه ها نیز مطالعاتی ازاین دست صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، تهدید درک شده، صرفه جویی، آب، دانشجویان
  • افسون رضایی علولو، محسن ثانی خانی*، عزیزالله خیری، ملیحه یعقوبی صفحات 11-22
    مقدمه

    استخراج ترکیبات شیمیایی از گیاهان تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند روش و مدت زمان عصاره گیری، نحوه آماده-سازی نمونه ها، نوع و غلظت حلال استفاده شده قرار دارد. این تحقیق به منظور بررسی اثر مدت زمان عصاره گیری و نوع حلال بر مقادیر ترکیبات فنلی، فلاونوییدی و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه گل انگشتانه ارغوانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه دانشگاه زنجان در سال 1400 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح مدت زمان عصاره گیری (24 و 48 ساعت) به عنوان عامل اصلی و دو سطح حلال های متانول، اتانول و استون (100 و 80 درصد) به همراه شاهد (آب مقطر) به عنوان عامل های فرعی به کاربرده شدند. ارزیابی میزان ترکیبات فنل کل، فلاونویید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی انجام گردید. تجزیه داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SAS vol.9 و مقایسه میانگین داده ها از طریق آزمون چند دامنه دانکن در سطح احتمال یک و پنج درصد تجزیه وتحلیل شدند. برای تعیین همبستگی میان مولفه ها، ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS vol.20 بررسی گردید.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج نشان داد که میان دو زمان 24 و 48 ساعت عصاره گیری برای استخراج ترکیبات شیمیایی تفاوت معنی داری وجود داشت (P<0.01). بیشترین میزان فنل کل (75/24 میلی گرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک) و فعالیت آنتی اکسیدانی (36/71 درصد) با عصاره استونی 80 درصد و بیشترین مقدار فلاونویید کل (03/6 میلی گرم کویرستین بر گرم وزن خشک) با عصاره حاصل از حلال اتانول 80 درصد با 48 ساعت زمان عصاره گیری به دست آمد. در کل، افزایش مدت زمان عصاره گیری از 24 به 48 ساعت روند افزایشی معنی داری را در استخراج ترکیبات فنلی، فلاونوییدی و فعالیت آنتی اکسیدانی موجب شد؛ همچنین همبستگی مثبتی میان محتوای فلاونوییدی (P=0.86) و فنلی (P=0.82) با فعالیت آنتی اکسیدانی وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، افزایش مدت زمان عصاره گیری و نیز استفاده از حلال های هیدروالکلی نسبت به الکل های خالص در استخراج این ترکیبات موثرتر عمل می کنند و می تواند برای رسیدن به یک بازدهی خوب از لحاظ استخراج ترکیبات فنلی به کار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، فلاونوئید، متانول، استون، فنل، گل انگشتانه
  • زهرا محمدی کیانی، علی مهداد* صفحات 23-35
    مقدمه

    احساس تنهایی و تحمل پریشانی ازجمله عوامل خطرآفرین برای افکار خودکشی است، درحالی که پیوندهای والدینی عوامل محافظتی هستند. با وجود این، عوامل مهم اثرگذار دیگر وجود دارند که در میان افراد با سابقه اقدام به خودکشی بررسی نشده اند. بر اساس این، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اقدام به خودکشی از طریق تحمل پریشانی، احساس تنهایی و پیوندهای والدینی در افراد با سابقه اقدام به خودکشی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر کاربردی و از انواع پژوهش های توصیفی- همبستگی است و جامعه آماری شامل همه افراد با سابقه اقدام به خودکشی در اصفهان بودند که از میان آنان، تعداد 120 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های پیوندهای والدینی پارکر و همکاران (1979)، تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005)، احساس تنهایی راسل و همکاران (1980) و اقدام به خودکشی محقق ساخته بودند. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف استاندارد و آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام و به کمک نرم افزار آماری SPSS vol.27 و PLS vol.3 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج نشان داد که از میان متغیرهای پیش بین، احساس تنهایی با بیشترین توان پیش بینی (7/64 درصد) و در گام دوم، با اضافه شدن پیوند والدینی با مادر، به 701/0 درصد افزایش و در گام سوم، با اضافه شدن پیوند والدینی با پدر به 729/0 درصد و در گام چهارم با اضافه شدن تحمل پریشانی، به 743/0 درصد رسید که همگی در سطح 01/0 معنی دار هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان به نقش تاثیرگذار احساس تنهایی در پیش بینی اقدام به خودکشی اشاره کرد که لزوم توجه خانواده ها و سیاست گذاران به این متغیر بسیار مهم میتواند نقش برجستهای در کاهش نرخ خودکشی به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، اقدام به خودکشی، پیوندهای والدینی، تحمل پریشانی
  • لعیا ابراهیمی، عنایت بریزی، مریم منتصری، منصور رهسپار، سعید حسین زاده* صفحات 36-49
    مقدمه

    با توجه به استفاده گسترده از نانوذرات به عنوان یک ماده ضدمیکروبی قوی در پوشش های مواد غذایی و احتمال آثار سمی سلولی آن ها بر بدن و یا مصرف تصادفی این مواد سمی، این مطالعه انجام شد. هدف از این مطالعه بررسی سمیت سلولی کیتوزان و نانوذرات کیتوزان در شرایط آزمایشگاهی است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که در سال 1399 در آزمایشگاه گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز صورت گرفت. برای بررسی ویژگی های این نانوذرات از روش های طیف سنجی پراش پرتو ایکس (XRD) و طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) استفاده گردید. به منظور بررسی اثر سمیت سلولی کیتوزان و نانوکیتوزان، دو رده سلولی HT-29 (لاین سرطان کولون) و Vero (لاین اپیتلیال کلیه میمون) به کار گرفته شد؛ سپس آزمون سمیت سلولی با روش MTT‏‏ و بررسی آپوپتوز سلولی با استفاده از روش رنگ آمیزی آکریدین ‎اورنج و اتیدیوم برماید صورت گرفت.

    یافته های پژوهش: 

    برای آنالیز آماری از واریانس یک طرفه و آزمون t مستقل با استفاده از نرم افزار SPSS vol.19 استفاده گردید. حداکثر مقادیر طیف سنج پراش اشعه ایکس نانوذرات کیتوزان در زاویه θ2 در 20 درجه دیده شد. پیک ظاهرشده در عدد موجی cm-1 1530 به ارتعاش کششی N-O-P مربوط بود. در نمودار طیفی کیتوزان ارتعاش خمشی گروه عاملی N-H در عدد موجی cm-1 1542 ظاهر گردید، درحالی که در طیف نانوذرات کیتوزان سنتز شده ارتعاش خمشی N-H در cm-1 1646 دیده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که سمیت سلولی کیتوزان در سلول های HT-29 و Vero با افزایش زمان و غلظت نانوذرات، افزایش یافته است.

    بحث و نتیجه گیری

    ازآنجاکه با افزایش زمان و افزایش غلظت نانوذرات، سمیت در سلول ها بیشتر مشاهده گردید؛ بنابراین، زمان و غلظت نانوذرات کیتوزان در ایجاد سمیت سلولی اهمیت دارد. با توجه به آثار سمی این نانوذرات بر روی سلول های سرطانی‏، این ذرات می تواند در درمان سرطان استفاده شود که نیازمند مطالعات بیشتری در این زمینه است.

    کلیدواژگان: کیتوزان، سمیت سلولی، رده سلولی HT-29 و Vero
  • فاطمه کاظمی نسب* صفحات 50-72
    مقدمه

    تمرین ورزشی و رژیم گیاه خواری به عنوان یک روش مناسب و غیردارویی برای بهبود سبک زندگی، کاهش وزن و بیماری های متابولیک مرتبط با آن پذیرفته شده اند. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر ترکیبی تمرین ورزشی و رژیم گیاه خواری بر پروفایل چربی در بزرگ سالان با یک مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز بود.

    مواد و روش ها

    جستجوی سیستماتیک در پایگاه داده های PubMed، Web of Science، Scopus، SID، Magiran و Google scholar برای مقالات منتشرشده به زبان انگلیسی و فارسی تا فوریه سال 2023 انجام شد. متاآنالیز برای بررسی اثر ترکیبی تمرین ورزشی و رژیم گیاه خواری بر وزن بدن و پروفایل چربی (لیپوپروتیین با چگالی پایین، لیپوپروتیین با چگالی بالا، تری گلیسیرید و کلسترول تام) در بزرگ سالان صورت گرفت. تفاوت میانگین استانداردشده (SMD)، تفاوت میانگین وزنی (WMD) و فاصله اطمینان 95 درصد (CI) با استفاده از مدل اثر تصادفی محاسبه گردید؛ همچنین برای تعیین ناهمگونی از آزمون I2 و برای بررسی سوگیری انتشار از فونل پلات و تست Egger در سطح معنی داری 1/0 استفاده شد. برای تحلیل داده از نرم افزار CMA vol.2 استفاده گردید.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج 36 مطالعه با 10795 آزمودنی نشان داد که تمرین ورزشی و رژیم گیاه خواری سبب کاهش معنادار وزن بدن (P=0.001، [68/5- الی 31/3-] 5/4-=WMD)، لیپوپروتیین با چگالی پایین (P=0.001، [44/0- الی 26/0-] 35/0-=SMD)، لیپوپروتیین با چگالی بالا (P=0.01، [29/0- الی 03/0-] 16/0-=SMD)، تری گلیسیرید سرمی (P=0.001، [17/0- الی 05/0-] 11/0-=SMD) و کلسترول تام سرمی (P=0.001، [57/0- الی 32/0-] 44/0-=SMD) در بزرگ سالان می شود.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های متاآنالیز نقش مهم تمرین ورزشی و رژیم گیاه خواری در بهبود پروفایل چربی را نشان می دهد، به طوری که تمرین ورزشی و رژیم گیاه خواری به عنوان یک راهکار غیردارویی برای کاهش وزن بدن و پروفایل چربی برای بزرگ سالان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، رژیم گیاه خواری، لیپوپروتئین با چگالی پایین، لیپوپروتئین با چگالی بالا، تری گلیسیرید
  • فاطمه ضیایی، شیدا جبل عاملی* صفحات 73-82
    مقدمه

    بهزیستی روان شناختی برای افراد مبتلا به سرطان از اهمیت فراوانی برخوردار است و تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند ویژگی های شخصیتی قرار دارد؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر پیش بینی بهزیستی روان شناختی بر اساس تاب آوری و تیپ شخصیتی D در بیماران مبتلا به سرطان بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را همه بیماران مبتلا به سرطان عضو مکسا و انجمن مهرشهر اصفهان در سال 1400 تشکیل دادند. نمونه پژوهش شامل 220 نفر از بیماران مبتلا به سرطان، به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه های ویژگی های دموگرافیک، بهزیستی روان شناختی ریف (1995)، تیپ شخصیتی D دنولت (2005) و تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار و درصد و آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با سطح معناداری 05/0 و از نرمافزار SPSS vol.24 استفاده شد.

    یافته های پژوهش: 

    ماتریس همبستگی میان تاب آوری، تیپ شخصیتی D و بهزیستی روان شناختی نشان داد که بهزیستی روانشناختی با نمره کل تاب آوری (P=0.001، r=0.701) همبستگی مثبت معنی‎دار و با تیپ شخصیتی D (P=0.001، r=0.517) همبستگی منفی معنی‎داری دارد؛ همچنین بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه، 38 درصد از واریانس بهزیستی روان شناختی بر اساس متغیرهای تاب آوری و تیپ شخصیتی D قابل پیش‏بینی است (P=0.001). متغیر تاب آوری با بتای 38/0 (P=0.001، T=0.639) به طور مثبت و معنادار و متغیر تیپ شخصیتی D با بتای 25/0- (P=0.001، T=0.607) به طور منفی و معنادار می‏تواند بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان را پیش‏بینی کند.

    بحث و نتیجه گیری

    تاب آوری و تیپ شخصیتی D می توانند بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان را پیش بینی کنند؛ بنابراین، با انجام مداخلات مربوط به تاب آوری و تیپ شخصیتی D می توان بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، تاب آوری، تیپ شخصیتی D، سرطان، تحلیل رگرسیون چندگانه
  • مهران شایگان فرد، فهیمه امیدی*، پارسا یوسفی، اعظم مسلمی، علی درویش زاده صفحات 83-91
    مقدمه

    اختلال کنترل ادرار یکی از اختلالات شایع در کودکان است که پیامدهای روانی مهمی مانند:کاهش اعتماد به نفس، اضطراب و...دارد .این پژوهش با هدف ارزیابی پرخاشگری در کودکان مبتلا به اختلالات ادراری روزانه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مورد شاهدی، بر روی 200 کودک 5 تا 12 سال در دو گروه مورد (50 دختر و 50 پسر) و شاهد (50 دختر و50 پسر) مراجعه کننده به درمانگاه اطفال بیمارستان امیرکبیر اراک در سال 1401 انجام شد و با نمونه گیری غیر تصادفی آسان و استفاده از پرسشنامه پرخاشگری شهیم میزان پرخاشگری در دو گروه مورد وشاهد سنجیده شد و داده  ها با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته های پژوهش: 

    در این مطالعه200 کودک شامل 100 نفر گروه مورد و 100 نفر در گروه شاهد با میانگین سنی (17/2±)17/7 سال شرکت داشتند. بین دو گروه از نظرتحصیلات پدر و مادر و محل سکونت و وضعیت اقتصادی- اجتماعی و تعداد فرزند خانواده  وسابقه بیماری های روانی در والدین ارتباط معناداری یافت نشد (05/0<P) .میانگین  نمره کل  پرخاشگری در گروه مورد (18/8±) 41/34 و در گروه شاهد (17/5±) 80/27 بود .نمره کل  پرخاشگری و میانگین نمره پرخاشگری واکنشی-بیش فعالی  و پرخاشگری جسمانی و پرخاشگری رابطه ای به طور معنی داری در گروه مورد بیشتر از شاهد بود (05/0 >P).

    بحث و نتیجه گیری

    در این مطالعه پرخاشگری در کودکان مبتلا به اختلالات ادراری روزانه نسبت به کودکان غیر مبتلا بیشتر بود .لذا غربالگری کودکان مبتلا به اختلالات ادراری  و در صورت لزوم مداخلات روانپزشکی مانند آموزش روش های کنترل خشم اهمیت زیادی دارد.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، کودکان، اختلال ادراری روزانه
  • الهه عزیزی، فریده باباخانی*، رامین بلوچی صفحات 92-103
    مقدمه

    کاهش تعادل یکی از مشکلات سالمندان است و کیفیت زندگی از مهم ترین شاخص های توسعه انسانی است؛ بنابراین، هدف از تحقیق حاضر تاثیر خستگی بر تعادل، عملکرد حرکتی، قدرت و کیفیت زندگی در دو گروه زنان سالمند در خانه و در سرای سالمندان بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر آینده نگر و نیمه تجربی است. بدین منظور، 35 زن سالمند در سرای سالمندان و 35 زن سالمند در خانه در شهر میانه، در سال 1400، با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای اجرای دستورالعمل خستگی، آزمودنی ها حرکت نشست وبرخاست را درحالی که دست ها روی سینه قرار گرفت، از روی صندلی انجام دادند. در جلسه اول، افراد سالمند آزمون ها را در شرایط عادی و بدون خستگی انجام دادند. در جلسه دوم که 48 ساعت بعد برگزار شد، آزمودنی ها دستورالعمل خستگی را اجرا کردند و پس از آن، آزمون های تعادل (رومبرگ)، عملکرد حرکتی (TUG) و قدرت اندام تحتانی (عمل برخاستن و نشستن روی صندلی) را انجام دادند. پرسش نامه ویژگی های دموگرافیک و کیفیت زندگی لیپاد (LEIPAD) برای هردو گروه سالمند استفاده شد. پس از جمع آوری داده ها، از آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون های تی مستقل و وابسته) با نرم افزار SPSS vol.24 استفاده گردید.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج نشان داد که در تاثیر خستگی بر عملکرد حرکتی، قدرت و کیفیت زندگی در دو گروه زنان سالمند در سرای سالمندان و سالمند ساکن در خانه، تفاوت معنی داری وجود داشت (P=0.001)، بااین حال، آزمون تعادل دو گروه سالمند تفاوت معنی داری نشان نداد (P=0.127).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که کیفیت زندگی سالمندان در سرای سالمندان پایین تر از سالمندان در خانه است و خستگی می تواند عملکرد حرکتی و قدرت این افراد را بیشتر تحت تاثیر قرار دهد؛ بنابراین توصیه می شود، طراحی مداخله های تمرینی با رویکرد افزایش آستانه خستگی و با هدف بهبود مولفه های مرتبط با کیفیت زندگی سالمندان در اولویت قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: سالمندی، تعادل، عملکرد حرکتی، خستگی، کیفیت زندگی
  • مصطفی علی رحمی، ستار کیخاونی*، حمیرا سلیمان نژاد صفحات 104-114
    مقدمه

    مادران مسیولیت بیشتری برای پرورش کودکانشان دارند و معمولا مراقبان اصلی کودکان معلول هستند. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان فعال سازی رفتاری بر اجتناب اجتماعی در مادران دارای کودک فلج مغزی بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر شبه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون، با گروه کنترل بود. نمونه پژوهش 40 نفر از مادران مراجعه کننده به مراکز کاردرمانی شهر ایلام در سال 1401 بودند که به صورت تصادفی در گروه آزمایش (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش روش گروه درمانی فعال سازی رفتاری بر اساس دستورالعمل ارایه شده کانتر، بوش و راش را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای به شکل هفته ای یک جلسه و گروهی دریافت کردند. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه هراس اجتماعی (SPI) کانور و همکاران (2000) در دو مرحله پیش از مداخله و پس از مداخله جمع آوری شدند. در این پژوهش، برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی (تحلیل کوواریانس) با نرم افزار SPSS vol.27 استفاده گردید.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج نشان داد که در انتهای درمان، نمرات هراس اجتماعی گروه مداخله نسبت به گروه شاهد به طور معناداری کاهش یافته بود (0.05>P).

    بحث و نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد، درمان فعال سازی رفتاری تاثیر مطلوبی بر کاهش شدت علایم اختلال اجتناب اجتماعی در مادران دارای کودک فلج مغزی دارد؛ بنابراین، این درمان به عنوان درمان مکمل در کنار درمان های دارویی در این افراد، برای بهبود علایم روان شناختی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: فعال سازی رفتاری، اجتناب اجتماعی، مادران، فلج مغزی
  • ذبیح الله عباس پور*، سمانه کریمی، منصور سودانی صفحات 115-126
    مقدمه

    خشونت خانگی به اشکال مختلفی در خانواده ها رخ می دهد. والدآزاری نوعی خشونت روان شناختی، فیزیکی یا مالی فرزندان نسبت به والدین است. هدف پژوهش حاضر بررسی شیوع والدآزاری در دانش آموزان پسر در شرایط همه گیری کرونا بود.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق این پژوهش توصیفی-مقطعی بود. جامعه آماری همه مادران دانش آموزان پسر مقطع متوسطه استان خوزستان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که 676 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش، از مقیاس والدآزاری(PAS-BV) و پرسش نامه جمعیت شناختی استفاده گردید؛ همچنین برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار تحلیلی (آزمون t) در نرم افزار SPSS vol.22 استفاده شد.

    یافته های پژوهش: 

    یافته ها نشان داد، میزان شیوع والدآزاری در ابعاد مالی 4/11 درصد، عاطفی 5 درصد، فیزیکی 2/6 درصد و نمره کل والدآزاری 1/4 درصد است؛ همچنین یافته های این پژوهش در مقایسه با پژوهش های پیش از شیوع کرونا نشان داد که شیوع والدآزاری پسران مدارس مقطع متوسطه استان خوزستان در شرایط همه گیری کرونا کمتر بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش، علی رغم اینکه آمار والدآزاری در جامعه ایرانی قابل توجه است، برخلاف آمار مربوط به سایر جوامع، میزان والدآزاری در شرایط همه گیری کرونا در استان خوزستان افزایش نداشته است؛ بنابراین، بررسی راهبردهایی که باعث ایجاد و حفظ تعاملات مثبت در خانواده شده است، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: شیوع، والدآزاری، کرونا
|
  • Fakhridokht Akbari, Elahe Tavassoli, Seyedeh Leila Dehghani, Masoumeh Alidosti* Pages 1-10
    Introduction

    It seems that education focusing on the perceived threat is effective in informing people about water scarcity. Therefore, due to the position of educated people as role models in society, the present study aimed to assess the effect of education based on the perceived threat on water conservation behavior of students of Behbahan Faculty of Medical Sciences.

    Material & Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 62 operating room students of Behbahan Faculty of Medical Science in the academic year of 2017-2018, selected via multistage random sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire assessing demographic characteristics, perceived threats, and water conservation behavior which was completed by students before the intervention. Thereafter, written and visual messages based on the perceived threat were prepared and presented in PowerPoint format with the cooperation of professors for four sessions in the last minutes of the classroom, and an opportunity was given for group discussion and exchange of opinions. In addition, message posters were installed in appropriate places, such as restrooms, and were sent to students using the SMS system. Two months later, the questionnaires were completed again. The data were analyzed in SPSS software (version 15) using the Paired t-test, Covariance analysis, and Pearson correlation coefficient. A p-value less than 0<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean age of participants was 20.61±1.32 years. There were 32 (51.6%) female and 30 (48.4%) male students. Before the training, the mean water conservation behaviors, susceptibility, and severity scores were 47.98±16.36, 61.74±21.23, and 59.03±21.09, respectively. After training, the aforementioned mean scores increased significantly to 77.55±14.59, 86±0.54, and 83.38±8.53, and there was a significant relationship between the variables (P<0.05).

    Discussion & Conclusion

    The education caused an increase in students' perceived threat to the water shortage crisis and promoted water conservation behavior. It is suggested that similar studies be carried out in other groups to check the generalizability of the results at the community level.

    Keywords: Education, Perceived Threat, Conservation, Water, Students
  • Afsoon Rezaie Allolo, Mohsen Sanikhani*, Aziz Alah Khairy, Maliheh Yaghoobi Pages 11-22
    Introduction

    The extraction of chemical compounds from plants is influenced by various factors, such as methodology and duration of extraction, sample preparation, and the type and concentration of solvent used. This study was performed to investigate the effect of extraction time and type of solvent on the contents of phenolic compounds, flavonoids, and antioxidant activity of Digitalis purpurea L. plant.

    Material & Methods

    An experiment based on a completely randomized design in a factorial arrangement with three replications was conducted at the Horticulture Laboratory at the University of Zanjan, Zanjan, Iran, in 2021. The experimental treatments included two levels of extraction duration (24 and 48 h) as the main factor, and two levels of methanol, ethanol, and acetone solvents (100% and 80%), compared with the control (distilled water), as sub-factors. Extraction of purple foxglove leaf powder was done by macerating 24 or 48 h using two levels of methanol, ethanol, or acetone as solvents (100%, 80%, and distilled water for the control). Evaluation of phenolic compounds, flavonoids, and antioxidant activity was performed. The resulting data were analyzed in SAS software version 9, and mean comparisons were performed by Duncan's Multi-Range Tests at the 1% and 5% probability levels. To determine the correlation between parameters, Pearson's correlation coefficient was checked using SPSS version 20 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between 24 and 48 h of maceration to extract chemical compounds (P<0.01). The highest amounts of total phenol (24.75 mg GAE/g dw) and antioxidant activity (71.36%) were obtained in 80% acetone extract, and the maximum flavonoid content (6.03 mg Q/g dw) was achieved in 80% ethanol and 48 h maceration time. Generally, increasing the maceration time from 24 h to 48 h caused a significant rise in the extraction of phenolic compounds, flavonoids, and antioxidant activity. Moreover, there was a positive correlation between flavonoid content (P=0.86) and phenolic content (P=0.82) with antioxidant activity.

    Discussion & Conclusion

    According to the results, increasing the extraction time and also utilizing hydroalcoholic solvents were more effective in extracting these compounds than pure alcohols.

    Keywords: Antioxidant, Flavonoid, Methanol, Acetone, Phenol, Digitalis purpurea L
  • Zahra Mohammadi Kiani, Ali Mahdad* Pages 23-35
    Introduction

    Feeling alone and enduring distress are risk factors for suicidal thoughts, while parental bonds are protective factors. However, the complex mechanisms behind these factors have not been identified among people with a history of suicide attempts. Therefore, the present study aimed to predict suicide attempts through distress tolerance, feeling alone, and parental bonds in people with a history of suicide attempts.

    Material & Methods

    The current research is a descriptive-correlational study, and the statistical population included all people with a history of suicide attempts in Isfahan, Iran, from among whom 120 people were selected through convenience sampling. The research tools included parental bond questionnaires by Parker et al. (1979), distress tolerance by Simmons and Gaher (2005), feelings of loneliness by Russell et al. (1980), and attempted suicide was made by the researcher. The collected data was analyzed using descriptive methods, including Mean and Standard deviation and inferential statistics (e.g., Pearson's correlation coefficient and stepwise regression analysis) using the SPSS software (version 27) and PLS3 statistical software.

    Results

    The results showed that among the predictor variables, feeling alone had the highest predictive power (64.7%), and in the second step, with the addition of parental bond with the mother, it increased to 0.701%, and in the third step, with the addition of Parenting bond with father reached 0.729%, and in fourth step with the addition of distress tolerance, it reached 0.743%, all of which are statistically significant.

    Discussion & Conclusion

    Based on the findings of the present research, we can point out the influential role of feeling alone in predicting suicide attempts, and the need for families and policy-makers to pay attention to this prominent factor can play a major role in reducing suicide rate.

    Keywords: Distress tolerance, Feeling alone, Parental bonds, Suicide attempt
  • Laya Ebrahimi, Enayat Berizi, Maryam Montaseri, Mansour Rahsepar, Saeid Hosseinzadeh* Pages 36-49
    Introduction

    Considering the broad spectrum of using nanoparticles in food coatings as a potent antimicrobial agent and their possible cytotoxic effects and accidental consumption of these toxic materials, this study was performed. The present study aimed to investigate the cytotoxicity of chitosan and nano-chitosan in vitro.

    Material & Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2019 in the Laboratory of the Department of Food Hygiene and Public Health, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran. The XRD and FITR techniques were employed to study the characteristics of these nanoparticles. Moreover, two cell lines, HT-29 and Vero, were used to study the cytotoxic effects of chitosan and nano-chitosan by MTT assay, acridine orange, and ethidium bromide staining. One-way ANOVA and independent t-test were used to analyze the collected data with the help of SPSS software (version 19).

    Results

    Based on the obtained findings, the maximum values of XRD at the angle of θ2 were observed at 20°. The highest peak appeared at 1530 cm-1, which was associated with tensile vibration of N-P-N. The spectrum diagram of chitosan due to the tensile vibration of synthetic nanochitosan of N-H bound appeared at 1646 cm-1. The results showed a proportional increase in the cytotoxicity with time and concentration of nanoparticles in the cells.

    Discussion & Conclusion

    Since by increase in time and concentration of nanoparticles, toxicity was observed in cells; therefore, the time and concentration of chitosan nanoparticles are important in causing cytotoxicity. Considering the toxic effects of these nanocomposites on cancer cells, they can be used in cancer treatment, which requires further studies.

    Keywords: Chitosan, Cytotoxicity, HT-29 cell, Vero cells
  • Fatemeh Kazeminasab* Pages 50-72
    Introduction

    Exercise training and vegetarian diets have been accepted as suitable and non-pharmacological methods for improving lifestyle and mitigating obesity, and related metabolic diseases. The aim of this study was to investigate the combined effect of aerobic training and vegetarian diet on lipid profile of adults.

    Material & Methods

    A comprehensive search of English and Persian articles was conducted on databases including PubMed, Web of Science, Scopus, SID, Magiran, and Google Scholar, up to February 2023. Meta-analyses were conducted to compare the effects of aerobic exercise and vegetarian diet on body weight, as well as lipid profile parameters (low-density lipoprotein, high-density lipoprotein, triglyceride and total cholesterol). Standardized mean differences (SMD), weighted mean differences (WMD), and 95% confidence interval (CI) were calculated using a random effect model. Additionally, the I2 test was assessed the heterogeneity, and Funnel plots and Egger tests at a (significance level: 0.1) were employed to identify publication bias.

    Results

    The meta-analysis, comprising 36 studies with 10,795 adults, showed that aerobic exercise and vegetarian diet significantly decreased body weight [WMD=-4.5, (CI: -5.68 to -3.31), p=0.001], low-density lipoprotein [SMD=-0.35, (CI: -0.44 to -0.26), p=0.001], high-density lipoprotein [SMD=-0.16, (CI: -0.29 to -0.03), p=0.01], triglyceride [SMD=-0.11, (CI: -0.17 to -0.05), p=0.001], and total cholesterol [SMD=-0.44, (CI: -0.57 to -0.32), p=0.001]. Data analysis utilized Comperhensive Meta-analysis software version 2.

    Discussion & Conclusion

    The findings of the present meta-analysis showed the important role of exercise and vegetarian diet in improving lipid profiles. Therefore, aerobic exercise and vegetarian diet are recommended as non-pharmacogloical strategies for reducing body weight and improving lipid profiles in adults.

    Keywords: Exercise, Vegetarian diet, Low-density lipoprotein, High-density lipoprotein, Triglyceride
  • Fatemeh Ziaei, Sheida Jabalameli* Pages 73-82
    Introduction

    Psychological well-being is of paramount imporance for cancer patients and is affected by various factors, such as personality traits. The present study aimed to predict psychological well-being based on resilience and personality type D in cancer patients.

    Material & Methods

    The current research was conducted based ona descriptive-correlatioal design. The statistical population of this research was made up of all cancer patients who were members of Maxa in Isfahan in 2021. The research sample included 220 cancer patients who were selected via aailable sampling. The data collection tools were demographic characteristics questionaire, psychological well-being questionnaire by Riff (1995), personality type D by Denault (2005), and resilience by Connor and Davidson (2003). The data were analyzed in SPSS software (version 24). Descriptive statistics included mean, standard deviation, and percentage, while inferential statistics including Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis. The significance level was considered to be 0.05.

    Results

    The correlation matrix illustrated that psychological well-being had a significant positive correlation with the total score of resilience (r= 0.701; P=0.001) and a significant negative correlation with personality type D (r= -0.517; P=0.001). Moreover, according to the results of multiple regression analysis, 38% of the variance of psychological well-being can be predicted based on resilience and personality type D variables (P=0.001). Resilience with beta 0.38 (P=0/001; T=0.639) positively and significantly and personality type D with beta -0.25 (P=0/001; T=-1.607) can negatively and significantly predict the psychological well-being of cancer patients.

    Discussion & Conclusion

    Resilience and personality type D can predict the psychological well-being of cancer patients; Therefore, the psychological well-being of cancer patients can be affected by carrying out interventions related to resilience and D personality type.

    Keywords: Cancer, Multiple regression analysis, Personality type D, Psychological well-being, Resilience
  • Mehran Shaygan Fard, Fahimeh Omidi*, Parsa Yousefi, Azam Moslemi, Ali Darvishzade Pages 83-91
    Introduction

    Urinary control disorder is one of the most common disorders in children, which has important psychological consequences such as reducing self-confidence, anxiety, etc. This research was conducted with the aim of evaluating aggression in children with daily urinary disorders.

    Material & Methods

    This case-control study was conducted on 200 children aged 5 to 12 years in two groups (50 girls and 50 boys) and control (50 girls and 50 boys) who referred to the pediatric clinic of Amirkabir Arak Hospital in 1401 and with random sampling. Easy randomization and using Shahim's aggression questionnaire, the level of aggression was measured in two groups of cases and controls, and the data were analyzed using SPSS version 23 software.

    Results

    In this study, 200 children, including 100 in the case group and 100 in the control group, with an average age of 7.17 years (±2.17) participated. No significant relationship was found between the two groups in terms of parents' education, place of residence, socio-economic status, number of children in the family, and history of mental illnesses in the parents. (P>0.05). The mean total score of aggression in the case group (±8.18) was 34.41 and in the control group (±5.17) it was 27.80. The total score of aggression and the mean score of reactive-overactive aggression and Physical aggression and relational aggression were significantly higher in the case group than in the control group (P<0.05).

    Discussion & Conclusion

    In this study, children with daily urinary disorders were more aggressive than non-diseased children. Therefore, screening children with urinary disorders and, if necessary, psychiatric interventions such as teaching anger management methods are very important.

    Keywords: aggression, children, Urinary disorder
  • Elaheh Azizi, Farideh Babakhani*, Ramin Balouchi Pages 92-103
    Introduction

    One of the problems of the elderly is a decrease in balance and quality of life of senior citizens. Therefore, the present study aimed to assess the effect of fatigue on balance, motor function, lower limb strength, and quality of life of the two groups of elderly people at home and in a nursing home.

    Material & Methods

    The present study was conducted based on a prospective quasi-experimental design. For this purpose, 35 elderly women at home and 35 elderly women in nursing homes in Miyaneh were selected via available sampling. To carry out the fatigue protocol, the subjects performed sitting and standing movements with their hands on their chests. Subjects were administered the relevant tests under normal conditions and without fatigue. In the second session, which was held 48 hours later, the subjects performed the fatigue protocol and then performed balance, motor function (TUG), and lower limb strength tests (number of takeoff and landing chairs). The quality of life in both groups was assessed using the Leipad Elderly Quality of Life questionnaire. Data were analyzed in SPSS software (version 24) using independent and dependent t-tests.

    Results

    The results demonstrated a significant difference (P=0.001) between the two groups of elderly women in nursing homes and those living at home in terms of motor function, strength, and quality of life. Nonetheless, there was no significant difference (P=0.127) in the balance of the two elderly groups.

    Discussion & Conclusion

    As evidenced by the results of this study, the quality of life of the elderly in nursing homes was lower than that of the elderly at home, and fatigue can exert a more marked effect on the motor function and strength of these people. Therefore, it is recommended to prioritize the design of exercise interventions with the approach of increasing the fatigue threshold to improve the parameters related to the quality of life of the elderly.

    Keywords: Elderly people, Balance, Mobility performance, Quality of life
  • Mostafa Alirahmi, Sattar Kikhavani*, Homeira Soleimannejad Pages 104-114
    Introduction

    Mothers are more responsible for raising their children, and they are usually the main caregivers of disabled children. The present study aimed to determine the effectiveness of behavioral activation therapy on social avoidance in mothers of children with cerebral palsy.

    Material & Methods

    This study with a quasi-experimental research design had a pre-test, post-test, and a control group. The research sample consisted of 40 mothers referred to Occupational Therapy Centers in Ilam, Iran, in 2021. Then, they were randomly assigned into an experimental group (n=20) and a control group (n=20). The experimental group received behavioral activation group therapy based on the protocol provided by Kanter, Bush, and Rush during eight 90-minute sessions in one group session per week[S1]. Information was collected using a social phobia questionnaire (SPI) by Connor et al. (2000) in two stages of pre- and post-interventions. Covariance analysis and SPSS software (version 27) were used for data analysis.

    Results

    Based on the obtained results, at the end of the treatment, the social avoidance scores of the intervention group were significantly reduced compared to the control group (P<0.05).

    Discussion & Conclusion

    The study showed that behavioral activation therapy has a favorable effect on reducing the severity of symptoms of social avoidance disorder in mothers of children with cerebral palsy. Therefore, this treatment is suggested as a complementary treatment along with drug treatments to improve psychological symptoms in these people.

    Keywords: Behavioral activation, Cerebral palsy, Mothers, Social avoidance
  • Zabihollah Abbaspour*, Samaneh Karimi, Mansoor Sodani Pages 115-126
    Introduction

     Domestic violence occurs in different ways in families. Parent abuse is a type of psychological, physical, or financial violence practiced by children against their parents. This study aimed to investigate the prevalence of parent abuse in high school boy students during the coronavirus pandemic.

    Material & Methods

    The research method was descriptive-cross-sectional. The statistical population was all mothers of high school boy students in Khuzestan, Iran, in the academic year 2020-2021, of which 676 were selected by multistage cluster sampling. In this study, the Parent Abuse Scale (boy version) and demographic inventory were used. The data were analyzed with descriptive statistics (mean, standard deviation, and percentage) and t-test using SPSS software (version 22).

    Results

    The findings of this study showed that the prevalence of physical abuse is 6.2%, emotional abuse 5%, financial abuse 11.4% and parental abuse in Corona epidemics is 4.1%. In addition, the findings of this study compared to the studies before the Corona outbreak showed that the prevalence of parental abuse of high school boy students in Khuzestan province was lower in the context of the coronavirus epidemic.

    Discussion & Conclusion

    Despite the fact that the number of parental abuses in Iranian society is significant, the rate of parental abuse in high school boy students during the Coronavirus in Khuzestan showed no increase. It is suggested to investigate strategies that have created and maintained positive interactions in the family.

    Keywords: Coronavirus, Parent abuse, Prevalence